Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова звернулася до генерального прокурора України Олександра Медведька з вимогою перевірити дотримання природоохоронного законодавства та Орхуської конвенції під час будівництва дороги через Центральний парк культури і відпочинку ім.Горького в Харкові. Про це повідомила прес-служба омбудсмена України.

У липні Н. Карпачова доручила своїм представникам відвідати місце конфлікту. За результатами власного моніторингу омбудсмен звернулася до О. Медведька. Вона наполягає на тому, щоб прокурор доручив перевірити дотримання природоохоронного законодавства під час будівництва автодороги, законність рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв про нанесення тілесних ушкоджень громадянам під час проведення акцій протесту, факти перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та законність дій працівників міліції під час складання матеріалів справ про адміністративні правопорушення щодо активістів Дениса Чернеги та Андрія Еварницького.

Друге звернення уповноважений з прав людини направила голові Рахункової палати України Валентині Симоненко щодо використання бюджетних коштів при будівництві дороги в Лісопарку.

Також прес-служба омбудсмена повідомила, що представники уповноваженого ВР з прав людини намагалися особисто зустрітися з в. о. мера Харкова Геннадієм Кернесом. "Саме за його пропозицією передзвонили повторно через півгодини, як і домовлялися. Однак телефон Геннадія Адольфовича, як і його помічника, вперто мовчав. А відсутність діалогу, як бачиться, - шлях до зволікання з рішенням наболілої проблеми", - відзначили в прес-службі омбудсмена.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, кілька учасників акції були затримані міліцією.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі. 12-14 липня вирубка дерев була продовжена.