Під час обшуку в будівлі банку "Базис" у Харкові (Сумська, 88, у будівлі також знаходяться АТ "Інвестор" та газета "Головне") міліціонери забрали сервер з матеріалами газети "Головне". Про це 29 серпня повідомив сайт "Головного".

Обшук у будівлі закінчився приблизно о 00:00 29 серпня. За інформацією "Головного", співробітники УБОЗ винесли з будівлі 14 комп'ютерів та 10 мішків з документацією. Обшуки в багатьох приміщеннях проходили без присутності адвокатів та понятих, що було відображено в протоколах юристами АТ "Інвестор". Серед вивезеного обладнання - сервер, на якому зберігаються матеріали газети "Главное". "Працівники харківського УБОЗу порушили закон президента України Віктора Януковича про заборону будь-яких перевірок ЗМІ перед майбутніми виборами до Верховної Ради", - заявило "Головне".

Як повідомив "SQ" представник АТ "Інвестор", адвокат Олег Атісков, юристи компанії найближчим часом готуються оскаржити дії правоохоронців під час обшуку. Депутат Харківської обласної ради (фракція "Батьківщина") Іван Варченко звернувся з відкритим зверненням до президента Віктора Януковича і прем'єр-міністру Миколи Азарова з приводу захоплення газети та інтернет-огляду "Головне".

Водночас у міліції повідомили, що під час обшуку з приміщення банку "були вилучені комп'ютери та папери, які можуть сприяти всебічному і об'єктивному розслідуванню кримінальної справи". Керівництво газети "Головне" повідомило міліції, що на одному з вилучених із підвалу будівлі комп'ютерів зберігалися матеріали газети. "Після надання документів, що підтверджують даний факт, редакції буде дана можливість скопіювати інформацію, необхідну для безперебійної роботи видання", - повідомили в міліції.

 

 

Довідка "SQ". Учора в будівлі банку "Базис" пройшов обшук у зв'язку з кримінальною справою, порушеною за фактом зловживань посадових осіб банку.

Як повідомив журналістам начальник слідчого управління Головного управління МВС України в Харківській області Зіновій Галаван, міліція проводила обшуки на підставі рішень судів за кількома адресами в Харкові. Галаван уточнив, що дана санкція на обшук декількох підприємств, що знаходяться в приміщенні на вул.Сумській, 88. Дії міліції пов'язані з розслідуванням кримінальної справи, порушеної 22 серпня за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, відносно посадових осіб банку "Базис", які в 2010-2011 рр. займалися розкраданням банківських коштів. Збитки, нанесений вкладникам, обчислюються мільйонами гривень.