Милиция возбудила уголовное дело по факту кражи документов в Харьковском архивеМіліція порушила кримінальну справу за фактом крадіжки документів у Державному архіві Харківської області. Про це 28 лютого стало відомо "SQ" з власних джерел. Справу розслідує Київський райвідділ міліції. У центрі громадських зв'язків Головного управління МВС України в Харківській області цю інформацію поки не коментують.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що з 1 березня читальний зал архіву закривається у зв'язку з перевіркою дореволюційного фонду архіву. Рішення про перевірку було прийняте після того, як "SQ" поширило інформацію про те, що чотири архівних документи кінця XIX в. були викладені на продаж на російському інтернет-аукціоні "Молоток". За словами директора архіву Людмили Момот, планові перевірки фонду архіву проводилися і раніше, проте необхідності закривати читальний зал не виникало.

Довідка "SQ". На сайті інтернет-аукціону користувач під ніком "happy_star17" запропонував для продажу проект будівництва дерев'яного храму в слободі Нижча Верхосулка (Зеленківка) Лебединського повіту (1906 р.), проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту (1902 р.), проект розширення кам'яного храму в слободі Луки Сумського повіту (1906 р.), проект будівлі дзвіниці до дерев'яного храму в слободі Бобрик Лебединського повіту (1906 р.). Вартість кожного документа - трохи більше 200 доларів.

Як розповів "SQ" користувач архіву Микола Дуда, принаймні, один з виставлених документів точно належить Державному архіву Харківської області: це проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту. За його словами, він знає реквізити цього документа - фонд 4, опис 139, одиниця збереження 699. М.Дуда також повідомив, що написав листа до харківського архіву з проханням розібратися в ситуації.