Державний архів Харківської області призупинить роботу читального залу у зв'язку з перевіркою всього дореволюційного фонду архіву. Цю інформацію підтвердила "SQ" директор архіву Людмила Момот.

За її словами, за розпорядженням Державної архівної служби України читальний зал архіву буде закритий для відвідувачів з середини березня. Як стало відомо "SQ", перевірка триватиме до 1 серпня. Рішення про її проведення було прийняте після поширення інформації про те, що на російському інтернет-аукціоні "Молоток" виставлені на продаж документи початку XX ст., які повинні перебувати в харківському архіві. Наявність яких саме документів необхідно перевірити, точно невідомо.

За словами Л.Момот, планові перевірки фонду архіву проводилися і раніше, проте необхідності закривати читальний зал не виникало. Під час перевірки архів буде як і раніше видавати довідки і виконувати свої інші функції - призупинить роботу тільки читальний зал.

У Державній архівній службі пообіцяли прокоментувати ситуацію найближчим часом.

Довідка "SQ". На російському інтернет-аукціоні "Молоток" були виставлені на продаж схеми будівництва храмів початку XX ст., які мали знаходитися в Державному архіві Харківської області. На 23 лютого лотів з документами на сайті аукціону вже не було. В архіві створили спеціальну комісію, яка перевіряє, чи на місці документи. Користувач архіву, харківський дослідник Андрій Парамонов направив звернення до прокуратури Харкова з пропозицією розібратися в ситуації.