Депутати Харківської міськради 18 травня під час сесії міськради прийняли звернення до прокурора Харкова Євгена Поповича з проханням дати правову оцінку ситуації, яка склалася навколо будівництва торговельного центру на вул. Пушкінській, 2.

У зверненні сказано, що котлован глибиною 16 м "створює загрозу надзвичайної ситуації". "Ніякого будівництва з 2009 р. на об'єкті не ведеться. Весь котлован знаходиться в незадовільному стані. Підрядник не виконав рішення міської комісії з надзвичайних ситуацій, яка затвердила комплекс заходів щодо недопущення надзвичайних ситуацій у районі будівництва. На вул. Громадянській зруйновано покриття проїзної частини, в пров. Слюсарному в незадовільному стані знаходиться проїжджа частина та тротуар, на вул. Короленка частково зруйнована проїжджа частина та тротуар",- зазначив харківський міський голова Геннадій Кернес.

"Або землекористувач знайде можливість для будівництва, або ми звернемося в суди для повернення цієї земельної ділянки в запаси міста", - підкреслив Г.Кернес.

Депутати міськради виступили з проханням провести прокурорську перевірку щодо виконання компанією "Харків-Москва" (замовник будівництва) вимог законодавства, а також розглянути питання про подачу позовної заяви до суду про розірвання договору оренди землі.

Довідка "SQ". Будівництво багатофункціонального бізнес-центру "Європа" (замовник - фірма "Харків-Москва") почалося на вул.Пушкінській у 2008 р. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м.

29 липня 2010 р. перший заступник міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован необхідно законсервувати. Представник фірми "Харків-Москва" Олександр Дукер повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для початку відновлення робіт з будівництва центру необхідно 12 млн. дол. Поки що цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.

11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" до 1 квітня виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво в порядок. В іншому випадку міськрада збирався ініціювати скасування дозволу на використання землі, яка була виділена фірмі в 2004 р. терміном на 49 років. За словами начальника облінспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Олександра Мальцева, у фірми немає дозволу на будівництво об'єкта.