Телеведучий і журналіст Костянтин Стогній 16 лютого провів в інформаційному агентстві "STATUS QUO" (Харків) майстер-клас у рамках проекту "Практична журналістика". Тема майстер-класу - "Організація роботи журналістів з силовими структурами".

Під час заходу обговорювалися специфіка роботи журналістів з міліцією, прокуратурою, СБУ, судами, робота журналіста на місці подій, етичні норми при висвітленні подій, злочинів, судових процесів. Зокрема, К.Стогній не рекомендував журналістам користуватися зйомкою прихованою камерою, оскільки оприлюднення таких записів може спричинити за собою судові позови до редакцій. "Такі записи варто робити, щоб підстрахуватися, але навряд чи є сенс їх оприлюднювати", - зазначив К.Стогній.

Він рекомендував журналістам активніше відсилати запити про надання публічної інформації і не припиняти спроб отримати інформацію після перших відмов. "Якщо чиновник відмовляє вам в інформації, можна створити навколо нього негативний суспільний резонанс, щоб йому стало незатишно. Після другого, третього запиту він буде змушений надати інформацію. Ще краще залучити до справи народних депутатів і відправити депутатський запит", - зазначив К.Стогній.

Він рекомендував журналістам пам'ятати про ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання роботі журналіста) і нагадувати про неї чиновникам. У той же час Стогній відзначив, що багато співробітників правоохоронних органів, особливо з числа молодшого складу, орієнтуються на свої посадові інструкції, тому журналісту доцільно теж ознайомитися з ними.

К.Стогній закликав журналістів розвивати спеціалізацію. "Якщо журналіст сьогодні пише про злочин, завтра - про театри, а післязавтра - про політику, він не стане профі", - зазначив К.Стогній. Він також підкреслив, що правоохоронні органи зобов'язані реагувати на інформацію про зловживання і злочини, викладену в критичних матеріалах ЗМІ. "У Швейцарії, наприклад, після критичного матеріалу у ЗМІ може бути два варіанти: або сидить той, про кого писали, або той, хто писав. Третього не дано", - розповів К.Стогній.

Довідка "SQ". Проект "Практична журналістика" організований інформагентством "STATUS QUO" як серія практичних семінарів-тренінгів для журналістів та редакторів з Харкова (на першому етапі), а також Харківської та сусідніх областей (на другому етапі). Тренінги ведуть високопрофесійні редактори, телеведучі, журналісти центральних ЗМІ. Учасники тренінгів отримують поради професіоналів, рекомендації та відповіді на свої питання. Семінари-тренінги проходять один раз на 3-4 тижні у прес-центрі ІА "STATUS QUO" (Харків, вул. Артема, 46, 4-й поверх).

20 січня в рамках проекту майстер-клас провів головний редактор каналу "TVI" Віталій Портников.