Европейский суд по правам человека обязал Украину выплатить харьковчанину почти 45 тысяч евро за пытки в милицииЄвропейський суд з прав людини 16 лютого прийняв рішення, яким зобов'язав владу Україну виплатити 44,35 тис. євро компенсації мешканцю Харкова В'ячеславу Савіну за незаконне затримання і катування. У рішенні, опублікованому на офіційному сайті суду, зазначено, що увечері 18 жовтня 1999 р. В.Савін був викликаний як свідок у кримінальній справі про шахрайство.

Суд встановив, що у відділенні співробітники міліції зв'язали йому руки за спиною і побили, щоб змусити його зізнатися в скоєнні злочину. В.Савін пробув у міліцейському відділку до наступного ранку. За два дні після звільнення він був оглянутий лікарем. Нанесені В.Савіну травми виявилися настільки серйозними, що він став інвалідом і тепер страждає від сенсорних і моторних порушень і судом. Суд ухвалив, що Україна повинна виплатити В.Савіну 40 тис. євро за моральний збиток, 1,8 тис. євро як компенсацію матеріального збитку і 2,550 тис. євро як компенсацію судових витрат.

Як повідомив сайт харківської юрфірми "ILF", В.Савіна в Європейському суді з прав людини представляв старший юрист "ILF" Андрій Кристенко. В юрфірмі відзначили, що після допиту в Дзержинському райвідділі міліції Харкова громадянин Росії В.Савін залишився інвалідом на все життя. Прокуратура розслідувала цю справу понад 10 років. Зрештою минув термін давності для притягнення працівників міліції до кримінальної відповідальності. У 2007 р. В.Савін звернувся зі скаргою до Європейського суду з прав людини.