23 родини з 27-ми, що проживають у будинку на вул.Слинька, 2-б в Харкові, у якому сьогодні стався вибух, відселять до готелів "Турист", "Металіст", "Меркурій", а також до гуртожитку КП "Харківміськліфт". Про це 4 вересня повідомив харківський міський голова Геннадій Кернес.

Чотири родини вирішили жити у родичів на час реконструкції будинку. Кернес пообіцяв, що будуть враховані проблеми і тих мешканців, які проживали в будинку без реєстрації. Мер пообіцяв, що мешканці повернуться у свої квартири до 20 грудня цього року.

Із завтрашнього дня в будинку почнуть установлювати страхувальні стяжки для того, щоб будинок остаточно не зруйнувався до завершення демонтажу пошкодженої частини.

За інформацією прес-служби міськради, мер Харкова розповів про те, що затверджено графік вивозу речей із постраждалих квартир. Із восьми квартир вивезуть усе майно, з інших - найнеобхідніші речі. Для вивезення речей із найбільш постраждалих квартир - № 6, 10, 18, 22, 26, 30, 34, 44 - задіють спецтехніку і вантажників. Поки що мешканці будинку виносять речі із квартир у супроводі співробітників МНС і тимчасово складають їх на подвір'ї. Потім майно перевезуть до Палацу спорту.

Домашніх тварин тимчасово розмістять у міському притулку. Діти, які проживали в постраждалому від вибуху будинку, продовжать займатися в школі. Тим, хто змушений переїхати в інші райони міста, запропонують на вибір можливість відвідувати заняття в інших школах, або виділять транспорт для підвезення дітей до рідної школи. Усього в будинку проживає 20 дітей. Увечері до зруйнованого будинку підвезли гаряче харчування (пшоняну кашу з м'ясом, хліб, запечену курятину, овочі та інші продукти). Поряд із будинком у наметах МНС упродовж дня пропонували бутерброди, шоколад, печиво, сардини, каву.

Сьогодні мешканці будинку отримали матеріальну допомогу від Харківської міськради в розмірі 1 тис. грн. на кожного члена сім'ї. "Це тимчасова матеріальна допомога на ваші потреби. Ми зберемо всю необхідну інформацію і приймемо рішення про додаткову матеріальну допомогу в кожному окремому випадку", - зазначив Кернес.

Довідка "SQ. Вибух стався сьогодні, 4 вересня, близько 10.40 на третьому поверсі дев'ятиповерхового будинку на вул.Слинька, 2-б. Унаслідок вибуху (за попередніми даними, вибухнув газ) обвалилося перекриття між другим і третім, а також третім і четвертим поверхами будинку. Рятувальники евакуювали близько 50-ти мешканців будинку. Були госпіталізовані дві людини. Мешканців будинку відселять, будинок потребує перепланування та ремонту.

Слідче управління прокуратури Харківської області порушило кримінальну справу за фактом вибуху за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки; передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років).