Пожежа на вул. Сумській, 11 у Харкові була локалізована 7 вересня о 6.20 і повністю ліквідована об 11.06. Постраждалих при пожежі немає. Встановлено, що вогонь поширився з кухні і залу кафе "Занзібар", яке знаходиться на першому поверсі будівлі. Причина спалаху встановлюється. Про це 7 вересня повідомив журналістам помічник начальника Головного управління МНС України в Харківській області Ігор Лупандін.

За його словами, пожежу гасили близько 100 пожежників, було задіяно 20 цистерн з водою і 4 автодрабини. На момент прибуття пожежних вогонь охопив внутрішні перекриття і перегородки будівлі з першого поверху до горища. Вогонь міг поширитися на сусідні будівлі, житловий будинок та торговий центр, проте його вдалося зупинити.

"В будинку були дерев'яні перекриття і перегородки, а також дуже великі суцільні порожнечі в них, з першого поверху до покрівлі. Цими порожнечами вогонь і дим за принципом тяги швидко пішли догори. Швидкість розповсюдження пожежі була настільки висока, що пожежники в захисних костюмах не могли знаходитися на одному місці більше двох хвилин", - заявив І.Лупандін.

За його словами, гасіння пожежі ускладнювалося ще й тим, що в приміщеннях кафе і магазинів на першому поверсі до цього проводили хаотичні ремонти з використанням пластику. Під час пожежі палаючий пластик виділяв їдкий чорний дим, який робив видимість в приміщенні практично нульовою. "Крім того, 2-3 роки дерев'яні конструкції будівлі не оброблялися вогнезахисною сумішшю", - зазначив І.Лупандін.

Наразі проводиться експертиза залишків електропроводки та елементів вентиляційних шахт в кафе "Занзібар", щоб з'ясувати причину спалаху. Результати можуть бути за сім днів. "Не виключено, що вогонь виник через технічну несправність", - зазначив І.Лупандін.

Довідка "SQ". Повідомлення про пожежу надійшло рятувальникам 6 вересня о 20.05.