Державна компанія "Укрспецекспорт" (Київ) спростувала звинувачення у зриві контракту на постачання військової техніки до Іраку і застосування іракськими партнерами до української сторони штрафних санкцій. Про це 1 серпня повідомили в прес-службі "Укрспецекспорту", поінформувало агентство "Інтерфакс".

"На даний момент штрафні санкції до України за іракським контрактом за погодженням сторін скасовані. Керівництво "Укрспецекспорту" докладає максимум зусиль для виконання контрактів з Іраком, які опинилися на межі зриву з вини колишніх керівників компанії", - зазначено в документі.

Довідка "SQ". Наприкінці 2009 р. Україна й Ірак підписали угоди про постачання зброї - БТР-4 і літаків АН-32Б на загальну суму 556,5 млн.дол. Умови угоди були такими: Україні зобов'язується поставити в Ірак 420 бронетранспортерів (БТР-4) на суму 457,5 млн.дол. (270 лінійних БТР-4, 80 командирських, 30 штабних, 30 медичних та 10 ремонтно-евакуаційних машин). Також сторони домовилися про продаж Іраку 6 транспортних літаків АН-32 на 99 млн.дол.

Перша партія БТРів була відправлена ​​до близькосхідної країни в кінці квітня. За початковими умовами контракту техніка повинна була піти в Ірак ще в кінці 2010 р. 29 липня була поширена інформація про те, що Ірак виставив Україні штрафні санкції в розмірі 3 млн. дол. за зрив термінів постачання замовнику перших 26 БТР-4.