У Харкові судитимуть чоловіка, який передавав представнику РФ інформацію про Сили оборони в місті. Про це повідомили в прокуратурі.

Що встановило слідство

На 51-річного жителя Харкова через телеграм вийшов представник Росії, який входить до кола джерел інформації співробітників Генштабу ЗС РФ.

Харків'янин отримав завдання: дізнаватися, де в місті розташовуються ЗСУ, і яке є озброєння. Для цього чоловік їздив на велосипеді, фіксував рух колон української військової техніки, локації укріпрайонів і фортифікаційних споруд. Також чоловік "шпигував" за місцями базування українських захисників.

Одного разу під час розмови з росіянином він розповів, що спостерігав за переміщенням військової техніки в Харкові. При цьому зрадник описав зовнішній вигляд і намалював "ескіз", який відправив своєму "куратору". Військова техніка була ідентифікована представником РФ як ракетна артилерійська система "HIMARS".

Чоловіка затримали в липні.

Що йому загрожує

Харків'янина судитимуть за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.
Справу розглядатимуть у Дзержинському районному суді Харкова.