Росіяни зараз не скидають авіабомби на Куп'янському напрямку через збиття їхніх літаків. Про це в нацтелемарафоні розповів начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ Володимир Фітьо.

27 грудня військові не зафіксували жодного скидання ФАБ-500. Фітьо припускає, що це наслідок невдалого досвіду росіян, який вони отримали на півдні.

22 грудня на південному напрямку українські захисники збили три СУ-34. Це одні з найновіших бортів на озброєнні армії РФ і саме з них росіяни завдають ударів авіаційними бомбами та ракетами.

ФАБ-500 - це радянська 500-кілограмова авіаційна бомба з фугасною боєголовкою. ФАБ-500 вражає ціль вибухом, осколками корпусу та ударною хвилею. Використовує контактний детонатор моментальної та уповільненої дії. Під час вибуху ФАБ-500 утворюється вирва діаметром близько 8,5 метрів і 3 метри глибиною. Носіями ФАБ можуть виступати винищувачі-бомбардувальники, штурмовики, фронтові бомбардувальники.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат розповідав, що росіяни дообладнують крилами ФАБ-500, і летять вони до цілі по GPS-навігації. Таким чином, російський винищувач може не заходити в зону ураження нашої ППО, і за 40-50, а то й більше кілометрів до державного кордону або лінії бойового зіткнення скидати їх з великої висоти. Бомби планують, летять, перетинаючи кордон, і завдають ударів по позиціях.

Нещодавно у Куп'янському районі сапери знешкодили російську авіабомбу ФАБ-500, яка впала на приватний двір та не розірвалася.

За словами Фітьо, на Лимано-Куп'янському напрямку російські сили завдали за добу 639 обстрілів з артилерії, 20 ударів з дронів-камікадзе та шість авіаударів.

Українські військові знешкодили 56 солдатів російської армії, уразили три одиниці техніки, серед яких один танк.