В обленерго пояснили, як відключають світло у Харкові. У разі великого навантаження на систему енергетиками доводиться компонувати відключення: застосовувати і віялові графіки, і аварійні. Про це повідомив речник обленерго Володимир Скичко, пише "Суспільне".

Наприклад, так було минулими вихідними. Харків'яни в пабликах та групах писали, що світла у їхніх будинках не було від 4 до 8 годин.

Як дізнатися про аварійне відключення

Графіки віялових відключень публікуються щотижня, харків'яни можуть орієнтуватися за ними. А графіки аварійних є в олбенерго, вони запроваджуються за вказівкою диспетчера "Укренерго" протягом 15 хвилин. Це може бути у разі будь-якої поломки в енергосистемі, пошкоджень трансформаторів, обрив лінії електропередач. Якщо є перевищення споживання, також використовується графік аварійних відключень.

У суботу вдень у "Харківобленерго" харків'ян та мешканців області просили терміново скоротити споживання електрики. Це було необхідно для того, щоб енергетики вирівняли ситуацію та відновили баланс у Єдиній енергетичній системі країни.

Кому не відключають світло

Відключення світла не стосується критичної інфраструктури, це:

  • теплопостачання та водопостачання;
  • лікарні;
  • військові об'єкти;
  • міський електротранспорт;
  • метро.

Відключення йде лініями та напрямками, де немає важливих об'єктів. Не можна поступово розподілити відключення, оскільки у багатьох лініях є " критичні " споживачі, пояснили енергетики.

Графік віялових відключень по Харкову та області на цей тиждень - тут.

Вчора в "Укренерго" повідомили, що виробники електроенергії покривають близько 80% потреб споживання. Однак ще 20% електроенергії все ще залишаються у дефіциті, тому по всій країні діє режим обмеження споживання.