Старий Салтів зруйнований практично вщент. Про це розповіли "Суспільному" розповіли поліцейські з Вовчанського району.

За словами заступника начальника слідчого відділу поліції у Вовчанську Ігоря Харченка, 80% Старого Салтова зруйновано, ще 20% — зруйновано частково.

"Коли в травні українські військові відбили Старий Салтів, село Рубіжне, село Верхній Салтів, ми з перших днів почали приїжджати сюди, супроводжували гуманітарку, самі розвозили її. Людей тут вже тоді залишилося дуже мало. В даний час менше сотні людей. До війни, наскільки я пам'ятаю, плюс-мінус 5-6 тисяч було", - розповідає Харченко.

Міст через Сіверський Донець зараз зруйнований, і в звільнені населені пункти Вовчанської громади зі Старого Салтова люди добираються на човнах. Житель Старого Салтова Антон Ткачов - один з тих, хто переправляє людей на човні. За його словами, він робить близько 20 ходок на годину. Грошей не бере, розуміючи, що їх зараз у людей немає.

"По той бік набагато менше руйнувань. Наші якщо і стріляли, то по військових — в тих випадках, коли не було цивільних поруч, цивільних будівель. А російським військовим було байдуже. Дуже боляче, оскільки це мій рідний край. Поруч з Салтовом народився, виріс. Тут щоліта відпочивав з друзями. Дуже боляче", - каже вовчанський поліцейський.

00 11 22 33 44

Відпочивав у Старому Салтові не тільки він - практично кожен харків'янин хоч раз бував у цьому мальовничому селищі посеред лісу на березі водосховища. У стародавні часи тут розташовувалося величезне Салтівське городище, де велися розкопки до війни - і ніхто поки не знає, яких збитків завдано археологічному пам'ятнику. На берегах "Салтівського моря" побудовані численні санаторії, бази відпочинку, яхт-клуби. Неможливо навіть дати прогнози, коли Старий Салтів знову стане улюбленим місцем відпочинку харків'ян, але життя поступово починає туди повертатися - робітники демонтують підірваний міст і розчищають дорогу на Шестаково і Салтів.

Фото В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків