СБУ ідентифікувала чергового російського військового, який знущався з мирних жителів під час окупації, вимагав від одного з них продати доньку. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Військовому заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Підозрюваний - 26-річний уродженець республіки Башкортостан Айнур Шафіков. За даними слідства, він брав участь у незаконних обшуках будинків місцевих жителів, знущався з людей, зокрема - фізично.

В обласній прокуратурі розповіли, що у квітні 2022 року в селі Первомайське Куп'янського району російські військові зупинили на блокпосту чоловіка разом із дружиною та малолітньою донькою. Росіяни сказали, що дівчинка красива, і вони готові купити її за 200 тисяч російських рублів. Між батьком і військовими розгорівся конфлікт. Росіяни відпустили сім'ю. Але Шафіков сильно дивувався, чому за таку суму чоловік не хоче віддати доньку.

Опісля російські військовослужбовці приїхали до чоловіка, побили його до напівсмерті й повели на розстріл. Дружину змусили чекати вдома і також пригрозили їй розстрілом. Росіяни відвели чоловіка до місцевого будинку культури, знову побили його, зробили постріл у повітря і відпустили. 

Також, за даними прокуратури, у серпні 2022 року підозрюваний приїхав у село Зорянське Куп'янського району і провів обшук у підприємця, невістка якого служить в українській поліції. Місцеві колаборанти повідомили Шафікову, що чоловік ховає зброю невістки у себе вдома. Не знайшовши зброю, росіянин побив потерпілого і поїхав. 

Вирішується питання про оголошення підозрюваного в розшук. За вказаною статтею йому загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.