Державне бюро розслідувань розслідує прорив кордону в Харківській області 10 травня 2024 року. Попередня кваліфікація — самовільне залишення поля бою та недбале ставлення до військової служби, що, згідно із ст. 429, ч.4 ст. 425 КК України, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

У Держбюро зазначили, що під час штурмів українських позицій росіянам вдалося прорвати перший ешелон оборони та захопити кілька населених пунктів вздовж лінії кордону. Уже встановлений похвилинний перебіг подій та призначено експертизи, які планують завершити найближчим часом.

У ході наступу РФ на півночі Харківської області ЗСУ зупинили росіян на підході до Липців, але російські війська окупували 6 сіл біля цього села. На північному сході російські війська загрузли в боях у Вовчанську

ДБР комплексно перевіряє:

  • рівень забезпечення та укомплектованість частин ЗСУ особовим складом;
  • стан фортифікаційних споруд;
  • взаємодію між військовими підрозділам;
  • дії керівництва в регіоні під час і після наступальних дій противника;
  • можливі факти безпідставного залишення бойових позицій підрозділами ЗСУ.

До розслідування залучені провідні слідчі та керівництво Головного слідчого управління ДБР. Відбувається тісна взаємодія з оперативними підрозділами СБУ, Генеральним штабом ЗСУ, Об'єднаним оперативним штабом "Харків" та оперативним угрупованням військ "Хортиця".