Із п'яти секторів, на яких до війни базувалася економіка Харківської області, зараз частково працюють тільки два. Про це заявив голова Координаційної ради Європейської бізнес-асоціації (ЕВА) Харків Ігор Балака в інтерв'ю "МедіаПорту".

Серед провідних галузей для економіки Харкова експерт виділив такі:

  1. ІТ-індустрія;
  2. освіта;
  3. торгівля;
  4. промисловість;
  5. агросектор.

У кожному секторі зараз існують проблеми.

ІТ-індустрія

В ІТ-індустрії Харкова до війни працювало понад 50 тисяч фахівців-айтішників, зараз їх - близько 10 тис. (відтік - 80%). Один ІТ-фахівець у середньому давав 3,5 - 4 робочих місця в інших галузях. Цей сектор у Харкові загалом генерував близько 250 тисяч робочих місць.

Нині переважна більшість айтішників із Харкова залишаються або в інших регіонах країни, або за кордоном. Їхні гроші працюють на економіку там, і додаткові робочі місця створюються теж там.

У 2023 році ця галузь загалом по країні вперше продемонструє зниження. За прогнозами, експорт зменшиться до 6,73 млрд дол. з минулорічних 7,3 млрд дол., тобто сектор просяде приблизно на 8%.

Освіта

Харків був студентською столицею: 220 тисяч студентів, з них іноземних - понад 20 тисяч, і це був перший показник по Україні. Абсолютна більшість іноземних студентів навчалася на денній формі: вони не просто оплачували навчання, а й жили в Харкові, відповідно - витрачали тут гроші.

Зараз іноземних студентів у місті немає і, найімовірніше, найближчим часом не буде. Загалом кількість студентів значно скоротилася. Багато корпусів вишів було пошкоджено, деякі - навіть знищено.

Торгівля

Харків був одним із лідерів із розвитку мікро- та малого підприємництва: люди з інших регіонів приїжджали сюди за покупками. Ринок "Барабашово" вважався найбільшим у Східній Європі. Зараз ця діяльність скоротилася в десятки разів. Через ситуацію з безпекою люди не хочуть їхати до Харкова за товарами.

Промисловість

Багато бізнесів (і великих, і середніх) виїхали зі східних регіонів України в центральні та західні. Ідуть не тільки податки, а й та додана вартість, яка формувалася в Харкові. Якусь частину підприємств просто розбито і фактично знищено.

Відносно непогано почуваються підприємства двох напрямків: ті, що працюють на експорт, і пов'язані з ВПК. Однак їх не дуже багато.

Агросектор

38% території регіону були в окупації. Абсолютну більшість із них уже звільнено, але там зберігається дуже висока мінна небезпека. Аграрії працюють на свій страх і ризик, під час сільгоспробіт техніка постійно підривається на мінах. У 2023 році в регіні було засіяно 40% площ від довоєнних. Збір урожаю порівняно з довоєнним 2021-м значно скоротився: якщо тоді було зібрано 4,8 млн тонн, то у 2022-му - 1,9 млн тонн, у 2023-му - 2,35 млн тонн (збиральна кампанія ще не закінчена).

Експерт зазначив, що в Харкові зараз найнижчий індекс бізнесу серед великих міст України - 1,62. Для порівняння в Дніпрі цей показник - 2,25, в Одесі - 2,47, у Львові - 2,64. 

У Харкові цей показник різко впав, потім почав підвищуватися, але не досяг довоєнного рівня:

  • 2021 рік - 2,7;
  • 2022 рік - 1,28;
  • 2023 рік - 1,62.

За оцінкою експерта є галузі, які можуть відновитися ще до закінчення війни. Це будівництво, підприємства, пов'язані з ВПК, зокрема ремонтні, і транспорт.