Влада щодня аналізує рішення про оголошення евакуації з населених пунктів області. Про це в ефірі нацмарафону повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, зараз розглядають населені пункти півночі нашої області - це Харківський і Богодухівський райони. Там, можливо, оголосять обов'язкову або примусову евакуацію родин із дітьми. Аналізують також Вовчанський і Куп'янський напрямки. На Куп'янському напрямку поки що евакуюють дітей із Великобурлуцької та Вільхуватської громад.

Варто зазначити, що Богодухівський і Харківський райони - це досить великі території. Наприклад, до Богодухівського району входять Богодухівська, Валківська міські та Золочівська, Коломацька і Краснокутська селищні територіальні громади.

До Харківського району - Харківська, Люботинська, Дергачівська, Мереф'янська, Південна міські, а також Безлюдівська, Височанська, Малоданилівська, Солоницівська, Нововодолазька, Пісочинська, Роганська селищні та Вільхівська, Липецька і Циркунівська сільські територіальні громади.

Очевидно, Синєгубов мав на увазі прикордонні населені пункти, які постійно перебувають під обстрілом, наприклад, Золочівську громаду Богодухівського району або Козачу Лопань Дергачівської громади. Сюди дістає артилерія, РСЗВ та КАБи. Щодня ці села і селища перебувають під вогнем російських військ. Мешканців прикордоння давно закликають евакуюватися, але ні обов'язкової, ні примусової евакуації там поки що оголошено не було.

Що стосується Харкова, то, за словами мера Ігоря Терехова, питання про евакуацію з Харкова не стоїть: незважаючи на перебої з електропостачанням, місто живе і працює.