Фахівці АТ "Харківобленерго" відремонтували лінію, яка постачає електрику в "Фельдман Екопарк". Як розповів начальник Дергачівського РЕМ Володимир Климчук, впоратися з цим завданням було непросто.

За його словами, саме з цього напрямку росіяни намагалися потрапити в Харків, тому тут були дуже інтенсивні обстріли. Енергетики зіткнулися одразу з двома проблемами: великим об'ємом пошкоджень електромережі - до 60% і колосальною кількістю снарядів, що не розірвалися.

Щоб повернути електрику, спочатку виконали роботи вздовж траси на Бєлгород, де було безпечніше. Потім довелося зробити перерву на три місяці, щоб сапери провели розмінування безпосередньо на території екопарку. Тільки після цього енергетики змогли продовжити ремонт.

"Екопарк був знеструмлений майже відразу. Життя в той момент зупинилося. Насоси перестали качати воду. Зараз із поверненням електрики ми зможемо відновити роботи в усіх напрямках: налагодити подачу води, зробити освітлення, запустити будівельників", - розповів начальник експлуатації "Фельдман Екопарк" Костянтин Анісімов.

За його словами, після відновлення електропостачання працівники вже мріють про повернення тварин. У найближчих планах - відремонтувати будівлі, де жили шимпанзе і лемури, щоб повернути тварин до холодів. Тоді вони зможуть перезимувати в Харкові, вдома.

Екопарк дуже сильно постраждав від обстрілів: там зруйновано 80% будівель, загинуло понад 300 тварин і п'ятеро співробітників, зокрема 15-річний хлопчик, який допомагав батькам годувати тварин.

Територія екопарку потребує повного розмінування, наразі очищена і безпечна локація "Долина альпак", яка запрацювала з 1 червня 2023 року. У "Долині альпак" зробили укриття для відвідувачів і знову запустили безкоштовні автобуси з "Держпрому".