Оперативники СБУ встановили, що 33 - річний харків'янин, який на момент російського вторгнення перебував у селищі Козача Лопань, очолив створений окупантами орган-так званий "територіальний відділ міліції". Про це повідомляється на Facebook-сторінці Харківського облуправління СБУ.

Встановлено, що колаборант підписував та погоджував незаконні службові документи, керував та давав вказівки своїм підлеглим.

На жаль, це не поодинокий випадок, співпраці громадянина України з окупантами, але в даному повідомленні звертає на себе увагу той факт, що колаборант до цього не мав відношення до правоохоронних органів і навіть не був жителем населеного пункту, чию «міліцію» очолив. Таким чином, можна зробити висновок про те, що раз окупантам довелося призначати на таку важливу посаду «людину з вулиці», то окупанти мали очевидні кадрові проблеми на захоплених територіях. І відповідно, інформація, поширювана російськими ЗМІ і пабліками про те, що місцеве населення в більшості своїй привествовало окупантом є брехнею.

Незадовго до звільнення селища від окупантів, зловмисник втік до Росії. Його оголошено в розшук, йому заочно повідомлено про підозру за ч.7 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).