Після ракетних ударів по центру Харкова навесні 2022 року боєць спецпідрозділу "Кракен" врятував з-під руїн офісного центру павука-птахоїда. Він забрав його додому і виходив. Історію порятунку боєць із позівнм Писар розповів "МедіаПорту".

Того дня, 2 березня 2022 року, Писар ішов вулицею Мироносицькою: разом з іншими захисниками він патрулював центр Харкова і шукав коригувальників. Раптово пролунав вибух, і на бійця посипалися уламки цегли, гіпсокартону, осколки та каміння. На розірваних шматках утеплювальної вати Писар побачив тріснутий тераріум і невеличкого павука-птахоїда, що лежав на спині й ледве ворушився.

Боєць тримав удома 8 павуків-птахоїдів, тому не пройшов повз. Шансів вижити на холоді у павука практично не було.

Врятованого павука боєць передав своїй дружині, яка почала його виходжувати. Пізніше подружжя вирішило спробувати відшукати власників павука, і незабаром знайшло. З'ясувалося, що павук виявився павучихою на ім'я Орися: разом із власницею Анастасією павучиха жила у Львові, звідки приїхала до Харкова.

Зараз власниця Орисі живе за кордоном. Дівчина зізнається: побачивши фото офісного центру, в якому стояв тераріум павучихи, вона не сподівалася побачити Орисю живою. Через складнощі з оформленням і транспортуванням за кордон Орися поки що житиме в родині Писаря.

Птахоїди (або птахоїди) належать до сімейства павуків з інфразагону мігаломорфних (Mygalomorphae). Вони мешкають скрізь, крім Антарктиди.

Птахоїдів часто тримають як екзотичних домашніх тварин. В основі їхнього раціону - комахи або дрібніші павуки. Також вони їдять мух, тарганів, жабенят, дрібних гризунів, птахів, риб і багато іншого.

Дорослі особини вирізняються великими розмірами: у деяких випадках розмах їхніх ніг може досягати 30 см. Усі види птахоїдів тією чи іншою мірою отруйні. Укус птахоїда для дорослої здорової людини не смертельний, але неприємний. Однак такі павуки можуть бути небезпечними для маленьких дітей або людей, які мають підвищену чутливість до їхньої отрути.