Працівник харківського ТРЦ намагався навести російські КАБи на базу спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міноборони. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисник вийшов на зашифрований зв'язок із куратором з російської розвідки. Для збору інформації він обходив територію міста та відслідковував місця базування Сил оборони. Після цього чоловік наносив на Google-мапі геолокації українських військових, надсилав їх ворогу та передав йому дані про місцезнаходження українських сил. Армія РФ планувала задіяти балістичні ракети та керовані авіабомби КАБ-500 для нанесення ударів по цих об'єктах.

Під час спецоперації співробітники СБУ затримали коригувальника у нього вдома та вилучили мобільний телефон для зв'язку з російською стороною. Одночасно були вжиті заходи для убезпечення міської інфраструктури від можливої атаки.

За даними слідства, ворожим інформатором виявився місцевий мешканець - ідеологічний прихильник "русского мира". На початку квітня цього року окупанти залучили його до співпраці через соцмережі, де він публікував власні антиукраїнські коментарі.

Чоловік обходив Харків, відстежуючи місця дислокації ЗСУ, а також "випитував" дані у відвідувачів торгового центру, де працював.

Затриманому інкримінують несанкціоноване розголошення відомостей про переміщення військ (ч.2 ст.114-2 КК). Він перебуває під вартою, йому загрожує до 8 років позбавлення волі.