На Харківщині судитимуть двох посадових осіб “Укрзалізниці”, які організували схему розкрадання майна, яке призначалося для відновлення пошкоджених обстрілами залізничних колій. Про це повідомили у прокуратурі.

У липні 2023 року прокуратура у взаємодії з поліцією та СБУ викрила схему розтрати державного майна. До неї були причетні 59-річний керівник одного із структурних підрозділів регіональної філії “Південна залізниця” АТ “Укрзалізниця” та її 43-річний заступник. За даними слідства, вони протягом травня 2022 року використовували для ремонту пошкоджених внаслідок ворожих ударів залізничних колій не нові колії, а старі, у яких вже вичерпано ресурс експлуатації.

У документах вказували, що використовують нові колії.

Схема була такою.

Спершу списували ще придатні рейки, зняті під час ремонтів. У документах завищувалося їхнє зношування. Придатні ще до експлуатації рейки оформлялися як брухт. Саме ці рейки потім використовували для ремонту пошкоджених колій. А нові рейки, що виділялися на ремонт, присвоювали.

Начебто списані рейки "відправляли" неіснуючому громадському об'єднанню для виготовлення металевих їжаків.

Нові рейки реалізовувалися в такий спосіб. Викрадачі прийшли на одне з приватних підприємств із перевіркою та повідомили, що фірмі необхідно провести ремонт під'їзної колії. Ділки організували встановлення нових рейок для приватного підприємства, проте офіційно це не оформили. Замовлення виконувалося за розрахунок готівкою. Гроші привласнили зловмисники.

Зловмисники наказали своїм підлеглим під час встановлення нових рейок видалити болгаркою маркування, щоб надалі рейки неможливо було ідентифікувати.

Ділки встигли отримати від фірми 1,2 млн. гривень. Через незаконні угоди чиновників “Укрзалізниці” завдано збитків у розмірі майже 2,5 млн грн.

Правоохоронці затримали начальника біля залізничного вокзалу в Харкові, а його заступника, який намагався втекти, - у Кіровоградській області.

Обвинувальний акт направлено до суду. Справу буде розглянуто у Харківському районному суді Харківської області.

Затриманим загрожує до 12 років позбавлення волі.