Бетонні укриття з'явилися в передмісті Харкова – в селі Черкаські Тишки. Про це повідомили “Циркунівські вісті”.

Село Черкаські Тишки Циркунівської громади знаходиться на березі річки Харків, у декількох кілометрах на північному сході від Харкова. Нижче за течією річки на відстані 1 км розташоване село Циркуни. До війни у Черкаських Тишках мешкали 1165 жителів. З початку повномасштабної агресії село було окуповано російськими військами. Звільнено ЗСУ 10 травня 2022 року.

Нова бетонна споруда зможе захистити людей від куль, осколків та вибухової хвилі під час обстрілів. 

У Харківській області планують облаштувати 65 захисних споруд модульного типу. Їх розташують біля багатоповерховок, які не мають підвальних приміщень, автовокзалів, ринків, торговельних центрів, ЦНАПів та інших місць великого скупчення людей. В області вже є більше десяти таких споруд, проте роботи тривають.

За даними голови Харківської обласної адміністрації Олега Синєгубова, вартість однієї такої захисної споруди становить 1,9 млн гривень. 70% фінансується за рахунок місцевих бюджетів, а 30% – обласного бюджету.

Укриття будуть установлені у таких районах:

  • Ізюмський (Ізюмська, Барвінківська, Борівська, Оскільська, Савинська та Донецька громади);
  • Богодухівський (Золочівська громада);
  • Куп’янський (Великобурлуцька, Куп’янська, Вільхуватська, Кіндрашівська та Шевченківська громади);
  • Чугуївський (Чугуївська, Старосалтівська, Чкаловська та Вовчанська громади);
  • Харківський (Дергачівська, Липецька, Малоданилівська, Роганська та Циркунівська громади).

Нещодавно два модульних бетонних укриття встановили в селищі Савинці Ізюмського району, а також у Балаклії. Чотири модульних укриття побудували біля шкіл у Безлюдівській громаді.