Зміївська овочева фабрика почала вирощувати лохину та овочі борщового набору замість огірків і помідорів. Про це пише "Суспільне".

Керівник підприємства Ігор Сисенко розповідає, що до війни на підприємстві працювало до 400 осіб, зараз - 80. Фабрика була найбільшим виробником огірків в Україні. Через ракетні удари, якими були знищені теплиці в селищі Слобожанське, підприємство змушене було дещо змінити профіль.

Теплиці зазнали кількох атак. Уперше російські обстріли пошкодили їх 2022 року - тоді лінія фронту проходила за 15 кілометрів від підприємства. У 2023 році теплиці повністю знищила ракета. 

"9 березня 2023 року влучила ракета Х-22 прямо на територію підприємства. Щоб зберегти робочі місця, ми були змушені перепрофілюватися. Почали вирощувати овочі у відкритому ґрунті. У нас є прилеглі території і навколо 60 гектарів. Це теж і забезпечення роботою, і продукти харчування для мешканців області та всієї України", - каже Сисенко.

Цього року підприємство планує вирощувати овочі на 30 гектарах. Наступного - на 50-ти.

Одним з основних завдань на фабриці називають збереження кадрів.

"Якщо ми не дамо роботу, вони виїдуть за кордон або шукатимуть інші напрямки. Фахівців ми всіх знайшли. До початку війни в нас працювало до 400 осіб, зараз - 80, а в сезон, коли збір урожаю, збільшується кількість до 120. Мобілізація впливає - чоловіків у нас мало, але найважливіших фахівців ми забронювали", - розповідає директор підприємства.

Головний агроном Зміївської овочевої фабрики Людмила Алікперова каже, що цьогоріч підприємство посіяло моркву, буряк і цибулю - овочі борщового набору. Також спробують висадити у відкритому ґрунті кавуни та солодкий перець. Розсаду вирощували в приміщенні, яке вціліло після ракетних ударів. Зокрема, перцю висадили 60 тисяч кущів.

Окрім овочів, на фабриці займаються вирощуванням лохини.

"У нас у Харківській області дуже мало вирощують лохину. Лохина, в основному, вирощується на заході України. Це перспективний напрямок", - каже Сисенко.

Фото: Суспільне Харків/Євген Гертнер