У Куп'янському районі колаборанти складали росіянам бійців АТО. Про це повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, 60-річний мешканець смт Шевченкове Куп'янського району із середини квітня 2022 року налагодив співпрацю з представниками країни-агресора. Чоловік, виконуючи завдання окупантів, закликав місцеве населення виходити на роботу до сільської ради, збирав списки мешканців, які брали участь у АТО/ООС.

Також підозрюваний змушував місцевих мешканців вивісити на адміністративній будівлі Шевченківської міської ради прапор Росії. За підтримки окупантів чоловік забирав автомобілі у місцевого населення, вилучав у мисливців селища зброю. Крім того, підозрюваний сприяв розграбуванню сільськогосподарських підприємств громади та вивезенню з них зерна, насіння соняшника, кукурудзи на територію Росії.

Ще один підозрюваний – 51-річний чоловік. Він почав співпрацювати з окупантами із травня 2022 року. Допомагаючи агресорам, він вивозив сільськогосподарську техніку, зерно та добрива з підприємств, розташованих на території територіальної громади. Діючи спільно з військовими РФ, підозрюваний забирав у місцевого населення автомобілі на потреби окупаційної адміністрації, закликав до співпраці з агресором і наголошував, що у складі Росії «буде краще».

Крім того, цей чоловік збирав дані про сім'ї українських військових і надалі передавав їх окупантам. Чоловік повідомлено про підозру у допомозі державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ у Харківській області.