У Харківській області планують створити парафію Православної церкви України. Як повідомили у Харківській єпархії ПЦУ, 18 березня у Старому Салтові відбулося богослужіння у приміщенні місцевого ДК. Його провів отець Олег Козуб.

На богослужіння прийшло понад 30 місцевих мешканців. Після закінчення та після спілкування зі священиком віруючі вирішили створити парафію Православної церкви України, зазначили в єпархії.

Як створювали Православну церкву України

Православну церкву України офіційно затверджено у 2018 році на об'єднавчому соборі православних церков у Києві. З того часу до неї перейшли майже 600 церковних громад. Предстоятелем ПЦУ обрали митрополита Єпіфанія (у світі - Сергій Думенко). На той час він був ректором та професором Київської православної богословської академії, митрополитом Переяславським та Білоцерківським, патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея УПЦ КП. Після цього до ПЦУ почали переходити численні православні громади та парафії України, які раніше декларували єдність із Московським патріархатом.

У січні 2019 року Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ після спільного служіння літургії з Єпіфанієм.

ПЦУ планує або вже запровадила низку нових правил у церквах:

  • вхід до церкви для жінок із непокритою головою;
  • лавки у церквах для сидіння;
  • дозвіл на відспівування віруючих католицького віросповідання.

Коментуючи можливі зміни у церковному календарі - наприклад, святкування Різдва в один день разом із католиками, 25 грудня, - Єпіфаній неодноразово наголошував, що ці зміни мають відбуватися поступово.

Харківська єпархія Православної церкви України працює на території Харківської області та налічує понад 40 релігійних громад, у ній служать 36 священнослужителів.