Харківський інститут проблем ендокринної патології імені Данилевського втратив через обстріли та блекаути половину зразків колекції крові, яка збиралася 15 років та нараховувала більше 1000 зразків. Щоб їх відновити, потрібно приблизно 10 років, пише «Суспільне».

В інституті збирають генетичні зразки для виділення ДНК, діагностують, лікують та проводять профілактику ендокринних захворювань, генетичні дослідження для виявлення схильності до цукрового діабету. Досліджуючи кров, фахівці індивідуально підбирають препарати та методи лікування — під кожного пацієнта.

У клініці інституту проведено майже 57 тисяч  оперативних втручань на щитовидній, паращитовидній, статевих та надниркових залозах; у терапевтичних відділеннях проліковано  майже 127 тисяч хворих із різними ендокринопатіями та їх ускладненнями.

На сьогодні в інституті проблем ендокринної патології залишається близько 700 зразків крові. Вони зберігаються у морозильній камері.

Крім того, обстріли пошкодили 20% обладнання інституту. Під час обстрілу ракета влучила поряд із будівлею, вибуховою хвилею вибило вікна й зруйнувало обладнання. Система опалення не витримала перепаду температур, прорвало труби. Крім того, пошкоджені холодильники, термостати та інша апаратура.

Директор інституту Катерина Місюра розповіла, що цього року благодійні організації купили для інституту генератор. Отже, у випадку знеструмлення генетичні зразки можна буде зберегти.