Літня вчителька із села Пришиб Балаклійської громади два місяці жила в підвалі, а сьогодні навчає дітей без світла і води. За час війни пенсіонерка втратила онука-льотчика, а її житло зруйноване, пише "Супільне".

У 2022 році через Пришиб проходила лінія фронту. Через сильні обстріли 69-річна Катерина Мороз разом із сім'єю провела 67 днів у погребі. Коли почалися проблеми зі здоров'ям, сім'я пенсіонерки прийняла рішення евакуюватися за кордон і виїхала до Польщі.

Після контрнаступу ЗСУ у вересні 2022-го, коли було звільнено Балаклею, Катерина Мороз повернулася додому.

Будинок пенсіонерки сильно постраждав від обстрілів. У ньому пошкоджено вікна, стіни та дах, усередині все побито осколками. Від вибухової хвилі та вологи пошкодилося старовинне піаніно, подароване Катерині батьками.

Вціліла лише літня кухня. Вона теж була пошкоджена обстрілами, але її вдалося привести до ладу. Тут немає ні світла, ні води. Пенсіонерка каже, що збирає дощову воду, щоб що-небудь помити або випрати.

Ще до війни Катерина працювала у двох школах - в Андріївській і Пришибській. Сьогодні вона на пенсії і займається репетиторством: навчає дітей української мови, літератури та математики. Репетиторство і спілкування з учнями, зізнається пенсіонерка, допомогло їй впоратися з втратою онука, який загинув під час виконання бойового завдання в Миколаївській області.

Заняття вчителька проводить у літній кухні, де й живе. Ночувати вона йде до дітей або сусідки.

Пенсіонерка хоче відбудувати свій будинок і вже подала заявку на участь у програмі "єВідновлення". Їхати з Пришиба, каже Катерина Мороз, вона не планує.