Харківський завод із виробництва автомобільних і вагонних ваг із початком війни переїхав до Вінницької області. В інтерв'ю "Суспільному" власник бізнесу, підприємець Іван Мовчан розповів, як захищав Харків, і про подальші плани щодо розвитку підприємства.

З початком вторгнення Іван Мовчан разом із підлеглими вирушив обороняти Харків. З перших днів війни підприємство перепрофілювали, почавши випускати військові "їжаки" та оборонні інженерні споруди. Крім того, машини підприємства відправляли, щоб ті перекривали кордон Харкова.

Росіяни регулярно обстрілювали завод, а 11 березня 2022 року розбомбили його дощенту. Згоріло майже все обладнання. У травні 2022-го завод переїхав до Вінницької області. Релокація, каже Іван Мовчан, зайняла півтора місяця, ще півроку знадобилося на повне відновлення.

В Україні та серед європейських споживачів продукція, що випускається заводом, затребувана. До війни підприємство постачало продукцію більш ніж у 14 країн світу. Зараз працюють над відновленням цієї співпраці. Сьогодні завод вийшов на 80% довоєнного обсягу виробництва, але на підприємстві спостерігається дефіцит кадрів.

На заводі зараз працюють 76 осіб (до війни було понад 100). З Харкова приїхала половина колективу. Хтось залишився працювати в Харкові, хтось звільнився, а ще частина - евакуювалися за кордон. Здебільшого не вистачає робітників: зварювальників, спеціалістів із верстатів із програмним управлінням, малярів.

"У нас є 40 робочих місць, які не можемо закрити, тому що ми говоримо, що офіційне працевлаштування, треба піти і стати на облік у військкомат. Люди розвертаються і йдуть", - зізнається підприємець.

Після перемоги, каже Іван Мовчан, виробництво й надалі розвиватиме на Вінниччині. У планах на наступний рік - зробити оборот у 2-3 рази більшим, ніж був до війни. Є й стратегічна мета - стати найбільшим у світі виробником автомобільних ваг.

Також Іван Мовчан зізнається: він дуже любить Харків і хоче туди повернутися.

"У нас є в Харкові проєкт будівництва індустріального парку. Ми над цим активно працюємо. Я особисто повернуся", - сказав Іван Мовчан.