У ніч на 18 квітня РФ запустила авіаснаряд, який упав у Липцях. Про це повідомили в прокуратурі.

Зруйновано одну нежитлову споруду, ще три постраждали.

Крім того, 18 квітня близько 9 ранку окупанти обстріляли с. Петропавлівка Куп'янського району. Отримала поранення 18-річна дівчина, її госпіталізовано. Розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Росія все частіше стала застосовувати керовані авіабомби у війні проти України. За словами спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, використання російською армією керованих авіабомб є новою загрозою для України, тому що таких бомб у Росії досить велика кількість. Найчастіше такими бомбами РФ атакує південь, а також Сумську, Чернігівську області та східний напрямок.

Щоб зробити авіабомбу керованою, її дообладнають крилами і GPS-навігацією. За словами Ігната, у ЗСУ на сьогодні немає ефективних засобів протидії керованим авіабомбам - така бомба масивна, потужна, її не так просто збити. Військові кажуть: найефективніший метод - протидіяти носіям цих бомб, тобто літакам СУ-35. Для цього Україні потрібні системи NASAMS і Patriot, які можуть діставати цілі на відстані до 150 кілометрів. Інший варіант - це західні, сучасні літаки, які можуть діставати цілі ракетами на відстані до 180 кілометрів.