Харківський завод "Акваізол" переїхав на Західну Україну, підприємство збирається залишитися в місті Калуші Івано-Франківської області. Про це повідомили в міськраді Калуша.

Завод покрівельних матеріалів "Акваізол" був заснований у 1998 році. Підприємство виробляло євроруберойд, бітумну черепицю, нетканий поліестер і геотекстиль.

За ці роки на покрівлях України укладено понад 85 млн квадратних метрів євроруберойду "Акваізол". Матеріали заводу пройшли європейську сертифікацію і виробляються в повній відповідності з європейськими нормами.

Оскільки масштаби виробництва чималі, у Калуші будують нове приміщення площею 10 000 квадратних метрів. Незабаром буде оголошено прийом на роботу співробітників. З Харкова приїхали всього 4 головних спеціалісти, які займатимуться навчанням нових працівників.

Планується, що вже з вересня 2023 року на підприємстві працюватиме 50 осіб, а до кінця 2023 року - 100 осіб. На підприємстві вироблятимуть поліестерну основу - сировину для заводів, що виробляють руберойд. На рік планується випускати приблизно до 40 млн метрів готової продукції. Основна продукція буде йти на експорт.

За даними на травень 2023 року, з Харкова на Західну Україну за час вторгнення РФ переїхали 210 підприємств. Найбільше підприємств перемістилося до Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Хмельницької та Чернівецької областей. Однак деякі підприємства вже повертаються назад до Харкова. Це, зокрема, підприємства легкої промисловості, металообробки, стоматології.