На Харківщині з'явилися села-привиди: там не залишилося жодного мешканця. Такі населені пункти є у Дергачівській громаді, пише “Слобідський край”. Це Пітомник, Нове, Дементіївка – у них наразі ніхто не живе. У селі Кочубеївка проживають двоє людей, у селі Гранів – троє.

На початку війни війська РФ окупували 45% Дергачівської громади. Вони повністю зайняли Козачолопанський, Проходівський, Токарівський старостинські округи, а також села Цупівка та Шаповалівка. Села та селища значно постраждали під час боїв та окупації. Наприклад, Прудянка та Цупівка зруйновано на 90%. У Прудянці із 2 тис. мешканців залишилося семеро.

Декілька населених пунктів вважалася "сірою зоною". Тут багато місяців тривали бої.

Загалом у громаді 38 населених пунктів, де до війни мешкало 45 тис. осіб. У березні 2022 року в громаді залишалося близько 6 тис. осіб. Після звільнення громади у вересні 2022 року люди почали поступово повертатись. Наразі населення громади становить близько 20 тис. осіб, з яких 16 тис. (80%) мешкають у Дергачах.

Ситуація у громаді та місті Дергачі – складна. Багато установ соціальної, медичної та критичної інфраструктури постраждали. Усі заводи, які розташовувалися в громаді, або зруйновані внаслідок обстрілу, або переїхали до інших регіонів.

У більшості населених пунктів Проходівського, Прудянського та Токаревського старостатів досі немає світла та газу. Енергетикам і газовикам заважає велика кількість мін і снарядів, що не розірвалися, що залишилися на території громади після боїв.

1 2 3 DSC-2041 DSC-2046 DSC-2058 DSC-2061 DSC-2074 DSC-2079-1