Верховний Суд ухвалив остаточне рішення про конфіскацію майна на 2,3 млн грн у харківського співробітника податкової, повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Співробітник Державної податкової служби Харківської області через третіх осіб - також податківців - купив будинок і земельну ділянку в Київській області загальною вартістю 2,3 млн грн.

Основою для позову стала перевірка декларації, під час якої чиновник не зміг підтвердити законність походження грошей для такої великої покупки. 

Вищий антикорупційний суд (ВАКС), Апеляційна палата ВАКС і Верховний суд визнали активи податківця необґрунтованими і конфіскували їх.  

Постанова ВС є остаточною і оскарженню не підлягає.

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) було створено 2015 року. Агентство є одним із трьох антикорупційних інститутів України, створених після 2014 року. Боротьбою з корупцією займаються також Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). На відміну, наприклад, від НАБУ, яке є силовою структурою, дії НАЗК мають превентивний характер. Зокрема, НАЗК перевіряє декларації державних службовців.

Єдиний державний реєстр декларацій чиновників держорганів і місцевого самоврядування почав працювати в серпні 2016 року. На початку вторгнення його закрили, але восени цього року президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування чиновників із негайним відкриттям декларацій.

У НАЗК повідомили, що кожен громадянин України може подати заяву про перевірку: чи відповідає рівень життя чиновника його доходам. Такі заяви можна надсилати на пошту info@nazk.gov.ua. У повідомленні потрібно вказати дані про майно чиновника. Для того, щоб повідомлення швидше розглянули, рекомендують вказати в темі листа "Інформація для проведення моніторингу способу життя".