16 травня до Харкова прибув президент України Володимир Зеленський. Він провів у місті засідання Ставки.

Глава держави заслухав розгорнуту доповідь головкому Олександра Сирського, командувачів угруповання військ "Хортиця" Юрія Содоля та угруповання військ "Харків" Михайла Драпатого. Учасники наради розглянули оперативну обстановку, завдання і потреби кожного підрозділу, що бере участь в обороні, зокрема, в районах Вовчанська і Липців.

Керівники ГУР і Служби зовнішньої розвідки доповіли про наміри росіян, керівник СБУ - про контрдиверсійні заходи. Визначено план подальших дій - і для обласної влади, і для всіх структур, що відповідають за безпеку в регіоні.

Президент і військові детально проаналізували перспективи бойової ситуації, загрози протягом найближчих днів і тижнів та можливості протидіяти російським наступальним планам.

Зеленський вважає, що загалом ситуація перебуває під контролем, ЗСУ завдають росіянам відчутних втрат. Але Харківський напрямок залишається вкрай складним, тут посилюють українські підрозділи.

З 10 травня російські війська почали наступ на півночі Харківської області. На деяких ділянках є просування військ РФ, але аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомили, що воно не перевищує 8 км, а темп наступу продовжує знижуватися.

Бої тривають у Вовчанську. За даними Генштабу ЗСУ, українські військові не дали росіянам вклинитися вглиб міста. Від початку поточної доби українські війська ведуть бої в межах забудови в північній частині міста і тримають російських військових під вогневим контролем.