Звільнено суддю Балаклійського районного суду Харківської області Володимира Купіна, який пішов на співпрацю з росіянами. Про це повідомила Вища рада правосуддя.

Як йдеться у рішенні дисциплінарної палати, після захоплення Балаклії російськими військами у лютому 2022 року суддя Купін добровільно перейшов на бік ворога та надавав допомогу Росії у підривній діяльності проти України.

Близько середини квітня 2022 року він виїхав до окупованого Куп'янська, де у червні зайняв посаду в незаконному окупаційному органі під назвою "тимчасова цивільна адміністрація Харківської області".

В захопленому росіянами приміщенні Куп'янської райдержадміністрації Купін приймав громадян, надавав їм юридичні консультації відповідно до законодавства РФ та виконував інші обов'язки за дорученням окупантів.

Таким чином, суддя свідомо співпрацював з російськими загарбниками та сприяв встановленню окупаційної влади на Харківщині. Його дії були визнані істотним дисциплінарним проступком, несумісним зі статусом судді України.

Після деокупації Купін утік. Його оголосили у розшук та обвинувачують за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.