У Харкові після операції помер 16-річний підліток, мати звинувачує анестезіолога. Про це пише "РБК-Україна".

16-річний Владислав Васильченко був єдиною дитиною в сім'ї. З народження у нього були проблеми зі здоров'ям. При народженні медики зробили внутрішньочерепне шунтування. Щороку хлопчика обстежували, дали інвалідність.

Владислав навчався в 11 класі гімназії №13: займався з репетиторами, готувався складати мультипредметний тест, планував здобути юридичну освіту і стати адвокатом. Крім того, Влад грав у настільний теніс, їздив на велосипеді, грав у більярд.

На початку повномасштабного вторгнення РФ Владислав із матір'ю Ольгою виїхали до Полтави. Коли в Харкові стало спокійніше, повернулися додому.

1 грудня 2023 року Владислав потрапив до харківської "швидкої", у відділення дитячої нейрохірургії. УЗД показало, що в хлопця - лікворна кіста. Це порожнинне утворення, всередині якого присутня цереброспінальна рідина (ліквор). Також підліток скаржився на сильний біль у животі. Лікар-нейрохірург сказав, що це тисне кінець трубки, заведений у черевну порожнину.

Владислава відпустили додому.

10 грудня мати сама привезла сина в Обласну дитячу клінічну лікарню (ОДКЛ), оскільки йому стало зовсім погано. Підлітку зробили термінову порожнинну операцію через лікворну кісту, але в хлопця розвинулися сильний перитоніт і кишкова непрохідність.

Майже тиждень лікарі боролися за життя Владислава в реанімації та намагалися запустити роботу кишківника. 18 грудня він почав одужувати і почав приймати їжу.

Трубка через сильний перитоніт була просто виведена назовні. Лікарі чекали, коли аналізи хлопчика покращаться, і її можна буде ввести в сечовий міхур.

25 грудня Владислава перевели у відділення дитячої нейрохірургії в невідкладну допомогу. Медики повідомили, що операцію можна буде провести не раніше ніж 1 січня, оскільки необхідно дочекатися, щоб усі аналізи були в нормі. Але в підсумку операцію вирішили зробити раніше - 27 грудня.

Ольга стверджує, що перед операцією сина ніхто попередньо не оглядав, кардіограму не робили і належним чином до операції не готували. 

Операція почалася о 14:00. Через півтори години вийшли лікарі й повідомили, що все пройшло добре, дитину можна буде забрати в палату. Каталку з Владиславом вивіз не анестезіолог, а санітарка. Медпрацівниця сказала, що анестезіолог уже пішла на іншу операцію. 

"Коли санітарка вивезла каталку, я побачила, що син набряклий якийсь, губи в нього сині. Я почала питати, що з ним відбувається, на що санітарка відповіла, що він замерз. Я почала кричати, вимагати анестезіолога і повезла його назад. У нього почалася блювота, і почали відмовляти всі органи, він не тримав тиск і весь пожовтів", - розповіла виданню Ольга.

Увечері 28 грудня лікарі перевели Владислава в іншу лікарню (ОДКЛ), пославшись на те, що у них немає обладнання та фахівців. 31 грудня об 11:30 підліток помер.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 140 (Невиконання або неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного ставлення до них, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього). 

Медики у висновку про смерть написали: поліорганна недостатність, тобто відмова всіх внутрішніх органів. Слідчі на початку березня провели ексгумацію тіла Владислава, щоб встановити реальну причину смерті дитини.

За словами Ольги, проблема може бути в препараті, який використовують анестезіологи - пропофол або його аналоги. Вона проконсультувалася з анестезіологами з інших лікарень, і ті висловили думку, що справа саме в цьому препараті, оскільки повна відмова органів у дитини часто трапляється саме після такої анестезії.

Такий випадок за останні півроку не поодинокий. У 2023 році в лікарні Руднєва в Дніпрі в 11 пацієнтів значно погіршився стан після проведення операції. Троє пацієнтів померли від поліорганної недостатності, один із загиблих - 11-річна дитина.

Було заведено справу і проводилося розслідування щодо закупівлі неякісних препаратів у лікарні Руднєва. Зазначалося, що застосовуваний препарат Пропофол при порушенні умов зберігання стає смертельно небезпечним. Цей препарат вимагає високого рівня стерильності під час зберігання та використання. Недотримання цих норм призводить до розвитку різних ускладнень у пацієнта. Під час операції і до виходу з наркозу стан пацієнта має відстежуватися за спеціальними моніторами. Якщо цього не робиться, лікарі можуть пропустити критичний стан і не встигнуть вчасно надати допомогу.