Фото села Великі Проходи Дергачівської громади після обстрілів та окупації опублікувала Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна). Фото зроблені з висоти пташиного польоту, з дрону.

Село Великі Проходи знаходиться за 10 кілометрів від кордону з РФ. Вже в перший день село було окуповане. До війни тут проживало більше 1000 людей. ЗСУ звільнили цей населений пункт у вересні 2022 року.

За словами начальника слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергія Болвінова, відступаючи, окупанти замінували в селі дамбу. Загальний тротиловий еквівалент дорівнював приблизно 650 кілограмів. Для порівняння, за оцінками експертів, для вибуху труби Північного потоку було використано 500 кг тротилового еквівалента. Болвінов підкреслив, що вибухотехніки провели складну роботу з розмінування, наслідки такого вибуху були б жахливі — затоплення цілих сіл та селищ.

В населеному пункті були повністю розбиті чотири підстанції, інші сім — пошкоджені на 40-50%. Лише у січні 2024 року в село частково повернули світло, адже вдалося відремонтувати одну з підстанцій.