З фасаду будинку №7 на вулиці Сумській у Харкові поки не демонтуватимуть серп і молот. Про це йдеться у відповіді директора Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міськради Віталія Мірошника на запит представників проєкту "Деколонізація. Україна".

У документі зазначається, що комунальники насамперед усуватимуть наслідки збройної агресії РФ і ремонтуватимуть пошкоджені в Харкові будівлі.

Коли зможуть демонтувати символи радянської епохи з фасаду будівлі, невідомо. У відповіді мерії йдеться про те, що це залежатиме від термінів воєнного стану та фінансування.

Будинок по Сумській, 7, був побудований у 1950-х роках у стилі радянського неокласицизму. Це був житловий будинок для співробітників Харківського електротягового заводу - згодом заводу "Електротяжмаш".

Зображення поєднання серпа і молота в Україні, згідно із Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборону пропаганди їхньої символіки", заборонено. У Харкові вже демонтували кілька подібних об'єктів.

Зокрема, їх прибрали зі стіни на станції метро "Київська". Крім того дерусифікували саму станцію, замінивши її назву на українську.

Також у Харкові декомунізували планетарій, прибравши з його фасаду згадку імені Гагаріна. При цьому на будівлі ще залишилися серп і молот.