Житель у Харківській області Юрій Сорокотягін з початку вторгнення РФ в Україну відкопав 30 тіл убитих російських військових та цивільних. Як пише Суспільне, перші п'ять тіл чоловік викопав на своєму городі, тепер допомагає правоохоронцям ексгумувати вбитих.

Юрій живе у селищі Мала Рогань, яке на початку війни окупували росіяни. Після деокупації саме з його городу розпочалася ексгумація вбитих солдатів РФ.

"Тут було п'ять тіл. Я спочатку не звернув увагу, прикопані були, корч стирчав обгорілий. Думав, у мене тут ніяких речей, пнів не було. І собаки тут бігають. Потім смикнув - дивлюся, це кисть", - розповів Юрій.

Пізніше ексгуматори попросили чоловіка допомогти в інших населених пунктах. Раніше він працював у ритуальних послугах, тому до подібної роботи був готовий.

"У Кутузівці викопували, там ще була цікава табличка написана: "Тут лежить російський солдат, якого обдурив Путін". Ну, я розумію, що на їхніх батьків теж чекають, ну, а що тут. Вони ж прийшли, не ми до них", - каже Юрій.

Під час окупації чоловікові доводилося ховати також убитих цивільних. По можливості людей закопували на цвинтарі, але траплялися випадки, коли ховали на городі.

"4 березня їх убило, а 7 ми їх поховали. Вони стояли біля будинку, біля під'їзду. Потрапив до будинку і мати із сином уламками убило", - згадав Юрій.

Наразі ексгумацію в Малій Рогані завершили.