Цього року Почесними громадянами Харківської області стали шестеро людей. Відповідне рішення сьогодні, 14 лютого, під час сесії ухвалили депутати Харківської облради.

Під час розгляду питання звучали пропозиції голосувати за кожну кандидатуру окремо, але голосування пройшло "пакетом". Так, звання "Почесний громадянин Харківської області" надано:

  • Олександру Волобуєву, голові ДСНС у Харківській області, генерал-майору служби цивільного захисту;
  • Раїсі Єремейчук, начальниці Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області;
  • Віктору Забашті, директору обласного комунального підприємства "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф";
  • Олегу Каратуманову, депутату Харківської облради, народному депутату України;
  • Олександру Пивовару, раднику генерального директора АТ "Українські енергетичні машини", начальнику облуправління СБУ у Харківській області (2014-2016 рр.), генерал-майору;
  • Миколі Уманцю, директору регіональної філії "Південна залізниця".

У грудні минулого року на сесії депутати Харківської облради проголосували за присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" генерал-полковнику, командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського. Він провів операцію з деокупації більшості територій регіону восени 2022 року.

Звання "Почесний громадянин Харківської області" - найвища обласна відзнака, яка присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн на знак великої поваги до їхньої політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток регіону.

Звання надається щороку з 2006 року. Тим, хто її отримує, після подання заяви щомісяця до кінця життя виплачується стипендія у розмірі 2,5 мінімальних зарплат.