У прифронтовій Вільхуватській громаді Куп'янського району дівчинка, яка зараз закінчує 11-й клас, кілька місяців навчалася в школі одна, пише "Слобідський край".

Учениця Приколотнянського ліцею Ірина після деокупації громади кожного дня, доки дозволяла безпекова ситуація, ходила до своєї школи, де був інтернет. Навчання відновилося, але дома дівчина займатися не могла через проблеми зі світлом та зв’язком. Щоранку директор відкривав їй кабінет, і дитина онлайн навчалася разом із однокласниками. Так тривало декілька місяців, поки не відновилися обстріли.

Начальник Вільхуватської сільської військової адміністрації Євген Шаповал розповів, що онлайн-навчання у ліцеях поновлено, хоча після деокупації громади були проблеми і з кадрами, і з електропостачанням та забезпеченням зв'язку у багатьох населених пунктах. Він наголосив, що вчителі продовжують працювати, бо на них чекають діти, які навіть у таких умовах беруть участь у різних конкурсах та олімпіадах.

За словами головного спеціалісту відділу освіти, культури, спорту та туризму Вільхуватської сільської ради Олени Богдан, 4 із 6 шкіл в громаді наразі розбиті. У січні 2024 року ліцей у Вільхуватці зазнав особливо сильних пошкоджень. До того російськими обстрілами повибивало вікна, частково зруйнувало дах. А на цей раз удар був дуже сильний - вигоріло декілька класів.

Приколотнянський ліцей також постраждав від обстрілів у січні цього року. Пошкоджені і дві його філії: перша, у селі Рубленому, розташованому на самісінькому кордоні, майже розбита ще на початку війни; другу - у селі Чорне - росіяни розбили у лютому цього року.

У якому стані школа у Міловому, у сільській раді точно не знають, виїжджати туди з комісією небезпечно, але за словами місцевих, будівля ціла.

Наразі Вільхуватська громада майже щодня зазнає обстрілів, тому звідти оголошена примусова евакуація родин з дітьми. У громаді проживала 51 дитина. Відомо, що вже вивезли 28 дітей.

Вільхуватську громаду російські війська окупували на початку повномасштабного вторгнення. Звільнили її під час Харківського контрнаступу восени 2022 року. До війни у громаді мешкали 6 тис. людей.