У деокупованих районах Харківської області, де медзаклади були знищені чи сильно пошкоджені, встановили нові модульні клініки "первинки". Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України. Клініки здатні служити заміною пошкоджених об’єктів до 10 років. 

Де встановлені медичні пункти:

  • село Мілова Балаклійського району: пункт здатен обслуговувати близько 600 пацієнтів. У клініці прийматимуть лікар та дві медсестри. Цілодобово на місці перебуватиме медична сестра. 
  • село Оскіл Ізюмського району: в амбулаторії прийматимуть два лікарі. Загалом заклад здатен обслуговувати майже 2 тис. пацієнтів.
  • селище Старий Салтів Чугуївського району: у мобільній клініці вестимуть прийом два лікарі. За графіком прийматимуть лікар загальної практики сімейної медицини – сімейний лікар та лікар – терапевт.

Такі модульні клініки готові й до роботи в умовах блекаутів. Медзаклади обладнані генераторами для безперебійного електроживлення та вентиляторами, які підтримують оптимальну температуру. Також вони оснащені необхідними зручностями, включаючи електрику, санітарні вузли, кімнати очікування тощо.

Загалом вже встановлено 14 модульних закладів у Херсонській, Харківській, Сумській та Миколаївській областях. На Харківщині цей проект реалізовано спільно з World Health Organization Ukraine.