Захворюваність на COVID-19 у Харківській області вийшла на плато. Як повідомила "Суспільному" директор обласного центру з контролю та профілактики хвороб Любов Махота, весняна хвиля коронавірусу буде коротшою за попередню.

За словами директора Харківської обласної інфекційної лікарні Павла Нартова, якщо в березні в медустанову привозили 30 пацієнтів в день, то сьогодні - 10-15. Зараз у стаціонарі інфекційки - 122 пацієнти з коронавірусом.

Павло Нартов зазначив, що під час попередніх хвиль коронавірусу госпіталізували, як правило, літніх людей, а зараз більшість хворих – пацієнти віком від 30 років. Основна частина хворих - нещеплені або ті, хто зробив одне або два щеплення, хоча повний курс вакцинації – три.

За минулий тиждень у Харківській області зафіксували 712 випадків захворювання на коронавірус. Зараз в регіоні переважно циркулює підвид штаму "Омікрон" - "Кракен".

Медики кажуть, що хвиля коронавірусу триватиме ще два тижні, після чого кількість хворих продовжуватиме зменшуватися.

Симптоми "Кракена" такі ж, як і "Омікрона":

  • кашель і нежить;
  • закладеність носа;
  • біль у горлі;
  • утома;
  • болі в м'язах;
  • зміна нюху.

До штаму "Кракен" у харків'ян і жителів області немає колективного імунітету.

Начальник столичної Держпродспоживслужби Олег Рубан розповів, що новий збудник COVID-19 дуже агресивний, проте великої загрози для людини не становить.

У МОЗ зазначили, що головним засобом уберегтися від тяжкого перебігу захворювання на COVID-19 та потенційно нових штамів є вакцинація.