Директора державного агропідприємства звинувачують у засміченні землі. Збитки оцінюють у 1,7 млн грн. Про це повідомили в прокуратурі

За даними слідства, у постійному користуванні підприємства перебуває майже 8 100 га земель сільськогосподарського призначення. Ці землі розташовані на території Миролюбівського старостинського округу Лозівської громади.

Обвинувачений, який на той момент обіймав посаду директора, починаючи з 2018 року систематично давав вказівки підлеглим вивозити гній від життєдіяльності великої рогатої худоби з товарно-молочної ферми на земельну ділянку, що перебуває в постійному користуванні підприємства. 

Зберігання відходів призвело до засмічення частини земель. За результатами дослідження проб ґрунту Держекоінспекцією встановлено перевищення вмісту забруднюючих речовин:

  • за амонієм у 2,2 раза;
  • за нітратами у 2,5 разів;
  • за фосфором в 2,6 раза.

Дозволів на скидання побічних продуктів керівник не мав.

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього директора державного сільськогосподарського підприємства за фактом забруднення земель відходами (ч. 1 ст. 239 КК України).

Директору підприємства загрожує штраф від однієї до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 - 68 000 грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.