Кілька сіл у передмісті Харкова напередодні зими можуть залишитися відрізаними від зовнішнього світу. Йдеться про населені пункти в Циркунівській громаді, пише "Слобідський край".

Як розповів начальник Циркунівської сільської військової адміністрації Микола Сікаленко, у громаді є 6 невеличких сіл - по суті - хутори. Там живе по кілька людей, які не хочуть виїжджати.

У цих хуторах пошкоджені мережі, через що є великі проблеми з газом та електрикою, людям передали генератори. Поки дозволяє погода, місцевим жителям привозять гуманітарну допомогу, але щойно почнеться негода, дістатися туди буде неможливо, пояснив Микола Сікаленко.

Напередодні зими в Циркунівській громаді потребують дров для опалення близько 250 дворів. Найскладніша ситуація - у Черкаських Тишках, де найбільші пошкодження. Ще три населені пункти громади - Михайлівка, Олександрівка та Бутенкове - стоять у програмі на відновлення електрики.

Мешканцям громади допомагають ремонтувати пошкоджене житло волонтери: кілька благодійних фондів пообіцяли допомогти замінити вікна, де це можливо. Крім того, волонтери допомогли місцевим жителям накрити брезентом дахи в близько 500 постраждалих будинках, щоб вони далі не руйнувалися.

Микола Сікаленко додав, що на території громади облаштували "Пункт незламності" та працюють над обладнанням найпростіших укриттів.

Сьогодні чимало жителів громади повертаються в Циркуни. Якщо до початку війни тут мешкало 4600 осіб, то зараз - близько 4000. За словами Сікаленка, повертаються навіть сім'ї з дітьми. Причому навіть є випадки, що в людей будинок розбитий, але вони ремонтують літню кухню або господарську споруду, облаштовують її і залишаються там жити.

Влітку повідомлялося, що село Циркуни цього року отримає на відновлення 76 млн гривень. При цьому очікувана загальна вартість відновлення Циркунів - 1,9 млрд гривень, тобто обсяг фінансування поки що покриває лише 7% від необхідної суми.