Зміївський районний суд засудив до трьох років позбавлення волі жителя Харківської області, який двічі проігнорував повістки. Про це повідомили в обласній прокуратурі.

У березні 2023 року житель смт Андріївка Ізюмського району пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби в лавах ЗСУ. Пізніше чоловік отримав повістку до військкомату для відправки в частину, але не прийшов. Отримавши другу повістку, він знову її проігнорував.

У прокуратурі зазначили, що, згідно з ч. 3 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти військкоматів у строки, зазначені в отриманих документах.

Суд визнав 41-річного чоловіка винним в ухиленні від призову (ст. 336 КК України) і призначив йому покарання у вигляді трьох позбавлення волі. Свою провину підсудний повністю визнав.

Наразі триває строк на апеляційне оскарження вироку. До набрання ним чинності чоловік перебуватиме під вартою.

Загальна мобілізація в Україні проводиться з 24 лютого 2022 року. Мобілізації підлягають усі військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, які не мають права на відстрочку.

17 серпня цього року президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану і загальної мобілізації до 15 листопада 2023 року. Це вже восьме продовження з початку війни.