У Харківській області з'явилася своя Чорнобаївка. У Синьківці постійно знищують російську техніку.

Синьківка розташована за 8 км на північний схід від Куп'янська. До війни в селі проживало понад 300 осіб. Зараз із села всі жителі виїхали. У цьому районі російські війська атакують позиції ЗСУ вже понад рік. Начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо розповів, що українські сили оборони готувалися до активних дій російських військ на Куп'янщині, тож успіхів у РФ на цьому напрямку немає: вони зазнають великих втрат, зокрема й у військовій техніці. 

"Бачимо, що ворог постійно атакує цю бідолашну Синьківку, але йде весь час одними й тими самими маршрутами. Там уже купа знищеної техніки, така собі Чорнобаївка, тільки по-харківськи. Відповідно, великі втрати, успіхів не досягає", - сказав Фітьо.

Чорнобаївка - село в Херсонській області. У 2022 році під час окупації села ЗСУ багаторазово завдавали успішних ударів по позиціях росіян на місцевому аеродромі. Станом на 14 серпня 2022 року було завдано 28 таких ударів. Завдяки постійному повторному знищенню російської техніки на території села Чорнобаївка стала відомим українським інтернет-мемом, що дістав широке відображення в масовій культурі.

Помічник начальника загону "Сталевий кордон" Іван Шевцов розповів, що протягом останнього півроку ситуація на Куп'янському напрямку суттєво не змінюється, залишається напруженою: росіяни постійно намагаються захопити українські позиції. Тільки 8 січня відбили сім атак, 9 січня, за даними Генштабу ЗСУ, відбили 9 атак.

"Зараз у них мета така сама, як і півроку тому - захопити Куп'янськ, Куп'янськ-Вузловий і вийти на рубіж лівого берега річки Оскіл. Найближча дорога до Куп'янська пролягає через Синьківку. Тому зараз найбільш активна ділянка - це сама Синьківка, РФ направляє туди всі свої сили - як техніку, так і особливий склад. Але жодних просувань у них немає", - сказав Шевцов.

Через погоду тактика росіян під час штурмів не змінилася, каже військовий, однак низька температура впливає на використання безпілотників. Якщо тиждень тому росіяни здійснювали близько 30 ударів дронами-камікадзе, то 8 січня - лише два.

У Міноборони повідомили, що позиції українських військових поблизу Куп'янська відвідали міністр Рустем Умеров, генерали Валерій Залужний та Олександр Сирський.

"Мав честь зустрітися з командирами підрозділів, які воюють на цьому напрямку. Доповіли про ситуацію, поточні виклики. Рішення будуть прийняті найближчим часом - ворогу не сподобається", - заявив міністр оборони.

Також ЗСУ спостерігають і за угрупованням російських військ на північному кордоні. У Командуванні Сухопутних військ ЗСУ зазначають, що якихось важливих змін, що несуть загрозу Харкову, наразі немає.