РФ у березні скинула вакуумну бомбу на житловий будинок в Ізюмі Харківської області. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

За інформацією правоохоронців, внаслідок удару по багатоповерховому будинку на вул. Першотравневій загинули понад 50 людей.

Це сталося 9 березня. Тоді у ізюмчанина Михайла загинула вся родина, семеро людей. Чоловік перебував у підвалі будинку на вул. Першотравневій, 2 разом із дружиною Наталією, 38-річною донькою Ольгою, 37-річним зятем Віталієм, 14-річним та 9-річним онуками Дімою та Олексієм, 3-річною онукою Аріною та 96-річною бабусею Зінаїдою Василівною.

"Вранці 9 березня ми з дружиною готували кашу. Разом поснідали, після чого моя трирічна внучка Аріна попросила: "Дідусю, дай, будь ласка, чаю". Я взяв термос і вийшов на сходовий майданчик. І тут стався вибух", - розповів чоловік.

Його відкинуло вибуховою хвилею, і він не знає, скільки провів непритомним. Ноги придавило бетонними блоками. Михайло розповів, що його врятувала книга, яка застрягла між ногою та бетонною плитою, а також те, що з бойлера на одному з верхніх поверхів почала текти вода. Книжка швидко розмокла, він зміг її витягнути, після чого витяг і свою ногу. Коли родзинки побачили, що трапилося з підвалом, де знаходилася сім'я, - відразу все зрозумів. Вже не залишалося жодної надії - там усе було завалено бетонними плитами.

Розбирати завали на Першотравневій розпочали 30 березня. 12 квітня знайшли його дружину, доньку, зятя та бабусю, а вранці наступного дня дістали тіла онуків.

Росія застосувала термобаричну зброю, також відому як вакуумну бомбу, в Україні, навесні цього року повідомило Міністерство оборони Великобританії.

Термобарична зброя набагато руйнівніша, ніж звичайні вибухові речовини аналогічного розміру, і впливає на будь-кого, хто потрапляє в радіус їхньої дії.

Термобарична бомба (ще її називають вакуумною або аерозольною) складається з паливного контейнера з двома окремими зарядами вибухової речовини. Його можна запустити як ракету або скинути з літака як бомбу. При попаданні в ціль перший заряд вибухової речовини розкриває контейнер і розпорошує горючу суміш у вигляді хмари. Ця хмара може проникнути в будь-які прорізи будівель або оборонні споруди, які не закриті герметично. Потім другий заряд підпалює хмара, в результаті чого утворюється величезна вогненна куля, потужна вибухова хвиля і вакуум, який поглинає весь кисень, що оточує. Зброя може руйнувати укріплені споруди, обладнання та вбивати чи поранити людей.

Термобаричні боєприпаси з'явилися під час Другої світової війни, коли їх використала німецька армія. Вони не набули широкого поширення до 1960-х років, коли США застосували їх у В'єтнамі.

США також використали ці боєприпаси в Афганістані: спочатку у 2001 році для знищення сил "Аль-Каїди", що ховалися в печерах гір Тора-Бора, а в 2017 році - проти сил "Ісламської держави".

Росія використовувала їх під час війни у ​​Чечні 1999 року.

За деякими даними, режим Башара Асада застосовував термобаричну зброю російського виробництва у громадянській війні у Сирії.