Жовтневий районний суд Полтави 7 листопада закрив справу проти харків'ян В'ячеслава Дуди та Максима Зінченка, яких звинувачували в хуліганстві через участь у знесенні пам'ятника маршалу Жукову в Харкові, пише KHARKIV Today.

Адвокат Ірина Шрамко, яка захищала в суді Максима Зінченка, зазначила, що пам'ятник порушував закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні", ухвалений 2015 року.

Пам'ятник радянському маршалу Георгію Жукову знаходився на Нових Будинках на проспекті Григоренка (колишній проспект Жукова). Його знесли активісти 2 червня 2019 року. Поліція відкрила кримінальне провадження, провела обшуки у підозрюваних. Через місяць міська влада відновила пам'ятник на постаменті. 

Того ж 2019 року Міністерство культури, молоді та спорту України вирішило не заносити пам'ятник Жукову до держреєстру нерухомих пам'яток України. 

17 квітня 2022 року пам'ятник Жукову знову знесли. Це зробили бійці підрозділу Kraken.

Георгій Жуков (1896-1974) - воєначальник радянських часів, маршал. Брав участь у Другій світовій війні проти нацистської Німеччини та її союзників, командував фронтами, керував Генштабом. У 1950-х обіймав посаду міністра оборони СРСР.